Новини

Тарноруда

Тарноруда+палац+Мордвінова,+дворец+Мордвинова
Тарноруда – село у Волочиському районі Хмельницької області. До Тарноруда з Волочиська веде шикарна асфальтова дорога, на яку варто возити екскурсії, оскільки доріг місцевого значення з таким гарним покриття в Західні Україні майже немає :)Село відоме ще з XIV століття, правда до XVII століття воно називалось Роматиниці.Місцева школа це колишній палац родини Мордвинових. Історія цієї родини сумна і по ній, взагалі, можна зняти фільм:

Так от на початку XIX століття Тарнорудою володів пан Луценко, який знайшов собі молоду дружину Надію в Москві. Після смерті чоловіка, пані Надія закохалась  у війського-офіцера Мордвинова з Санкт-Петербурга. Офіцер розвівся з дружиною, покинув двох дітей і переїхав жити до Тарноруди. Тут він будує палац і ніби все чудово, але він дізнається про зраду Надії. Їхню спільну доньку він відправляє з нянькою гуляти в сад, а сам вбиває дружину у власному кабінеті. Звичайно, Мордвинова засудили і він помер в тюрьмі.

Палац був побудований на схилі пагорба, а сам пагорб укріпили цегляним муром:

В маєтку був водогін, а в саду знаходився фонтан:

Панські кладові:

Костел пресвятої Діви Марії був збудований в 1643,   на місці старого дерев”яного. В 1754 його перебудували в пізнобароковому стилі. До 1920 році в храмі знаходився Чудотворний Образ Ісуса Милосердного Тарнорудського, завдяки якому село було місцем паломництва віруючим:

Після приходу більшовиків образ вивезли в Польщу.  А більшовикі в храмі влаштували клуб. Також костел служив як склад мінеральних добрив, на якому працював мій дід. Мій рідний дядько, тоді ще школяр, розбивав камінням вітражі в костелі, після обробки на уроках в школі, де їм розповідали що релігія це зло:

В 1957 році на річці Збруч була запущена Тарнорудська ГЕС, хоча вона пропрацювала зовсім не довго:

Для потреб  ГЕС було викопано величезне озеро. На земляні роботи зганяли все село.. Під час будівництва ГЕС русло Збруча трішки відсунули ) На фото старе русло і штучне озеро, де розводять рибу:

Коли Австро-Угорщина і Російьска імперія ділили між собою Польщу, Тарноруди довелось розділили по річці Збруч. Тому є Тарноруда в Хмельницькій області і крихітна Тарноруда в Тернопільській.  В Тернопільській Тарноруді знаходиться костел святого Станіслава (1816):

http://ua-travels.livejournal.com/2585440.html

Related posts

Історія села СОЛОМНА

admin

Збірка гарних фотографій ТАРНОРУДИ за 2015 рік

admin

У центрі міста Волочиськ, з нагоди 25-річчя з Дня проголошення Незалежності нашої держави з’явилася ТЕРИТОРІЯ СВОБОДИ та МІСТО ПРОФЕСІЙ!

Leave a Comment