Новини

Богослужіння в день Св.Миколая у селі Тарноруда

IMG_8478

Kościół św Stanisława, Tarnoruda (Tarnopol).
W sobotę 19 grudnia o godz. 10:00 odbyła się uroczysta liturgia w kościele świętego Stanisława (Tarnoruda).
Фрагменти відеомонтажу Богослужіння в день Св.Миколая у селі Тарноруда.
19 грудня 2015 року кілька десятків людей навколишніх сіл

Рожиська, Турівки, Фащівки, Тарноруди зібралися в день Св. Миколая Чудотворця на празник в селі Тарноруда. Зібрались в храмі оновленому на пожертви цього маленького села, в якому налічується всього 7 житлових будинки, а кількість жителів складає 13 чоловік. На протязі двох років невеличка кількість людей займалась реставраційними роботами зовнішнього фасаду будівлі та перекриттям даху.
Коротко з історії села.
Історія про це село ще не написана. Скупі відомості з інтернет-мереж не дають змоги заглянути в глибину віків.
На початку Тарноруда тернопільська і Тарноруда хмельницька були єдиним містечком, яке у 1578 році знаходилося у власності магнатів Одровонжів.
У 1643 році стараннями власниці Катерини Сенявської у Тарноруді виникла римо-католицька парафія і збудовано костел на лівому березі Збруча (тепер – Тарноруда Хмельницька).
У 1783 році у правобережній (тепер – тернопільській) Тарноруді засновано капеланію та споруджено перший дерев’яний костел. Заснування нового храму, скоріш за все, пов’язано з поділом Польщі, в результаті якого в минулому єдине містечко розділилося на два населених пункти і опинилося в різних державах.
Теперішній костел споруджено у 1816 році на кошти тодішніх власників Єлизавети (Ізабелли) Чарторийської та Станіслава Любомирського. 28 травня 1827 року храм освятили під титулом Св. Станіслава. У 1885 році тарнорудська капеланія належала до Тернопільського деканату і налічувала півтори тисячі парафіян. На початку ХХ ст. Тарноруда виступає, як повноцінна парафія з двома тисячами віруючих.
На подвір’ї костелу стоїть фігура Святого Яна Непомука ( родом з містечка Непомук) – чеського католицького святого, мученика, священика – був головним вікарієм Празького архієпископства. Народився 1345 року і помер від тортур 20 березня 1393 р. в Празі (Чехія).
2016 року Тарнорудський костел Св. Станіслава (Kościół Świętego Stanisława) відзначатиме 200-літній ювілей з часу його будівництва.
(site Administrator: http://dvasela.at.ua)

Related posts

500-річчя Реформації

Свято Вознесенська церква в Тарноруді

admin

Проект “Книги і квіти. Копачівська бібліотека”

Лора Підгірна

Leave a Comment