Новини

500-річчя Реформації

14102233_1181170935259699_5091009520205836346_n

“…Український корабель плив повними вітрилами під вітром Реформації і спустив вітрила, коли цей вітер опав…”
М. Грушевський
Сьогодні мала чудове спілкування зі служителем Церкви віри Євангельської п’ятидесятників Богдан Левицький. Спілкувалися про визначну дату, котра змінила життя Європи назавжди. Її відзначатимуть усі протестантські євангельські конфесії – 500-річчя Реформації. Та про те як може протестантська спільнота Волочищини репрезентувати громаді сутність цієї події, її непересічне духовне значення, тим більше, що Президентом України Петро Порошенко вже підписано Указ про відзначення #R500 на Всеукраїнському рівні.
Не є секретом, що європейська цивілізація, складовою якої є й наша держава бере свої витоки саме з ідеалів Реформації. Людьми, що знали Біблійного Бога розбудовувалися Сполучені Штати Америки. Але й Україна не стояла осторонь світового реформаційного руху.
Великим відкриттям та прозрінням для багатьох українців стане той факт, що Реформація на Україні почалася, як гадає більшість, не з візитів німецьких та американських проповідників у 90-х. І навіть не на поч. ХХ століття, з поневірянь віруючих віри Євангельської у сибірських таборах. Почалася вона, як і у всьому світі – на поч. XIV століття. І одним із найяскравіших зразків вітчизняного аналізу тадослідження цього процесу є праця Михайла Грушевського “З ІСТОРІЇ РЕЛІГІЙНОЇ ДУМКИ НА УКРАЇНІ” РЕФОРМАЦІЯ ТА ЇЇ ВІДГОМІН НА УКРАЇНІ.http://reformed.org.ua/3/46/Grushevskiy Ознайомлення з цією важливою темою буде цікавим для кожного.
“У середині XVI століття Польсько-Литовська держава стала при­становищем євангельських доктрин з цілого світу…. Польсько-литовські землі, в тім і За­хідньо-українські та Білорусь, укрились доволі значною сіткою євангельських громад ріжних конфесій….
Український корабель плив повними вітрилами під вітром реформації і спустив вітрила, коли цей вітер опав і не стало ні цих сміливих союзників, ні їх бадьорих прикладів!” – написав у своїй праці Грушевський.
Реформація є поверненням людини, церкви, суспільства до біблійних стандартів, як до єдиного Центру і Сенсу християнської віри.
Цього як ніколи потребує кожна українська громада.
Приєднуйтеся до тегу #R500

Related posts

Тарнорудський шпигун Юрій Горліс-Горський та головне гасло країни СЛАВА УКРАЇНІ

admin

Зникаюча природа Медоборів Манлявські (городницькі скали)

admin

НОВА ГЕНЕРАЦІЯ ЖІНОК ЗМІНИТЬ ОБЛИЧЧЯ УКРАЇНИ

Лора Підгірна

Leave a Comment